Disfuncțiile sexuale masculine sunt probleme legate de anumite aspecte ale sexualității, cum ar fi excitarea, ejacularea și erecția. În acest articol, vom aprofunda subiectul problemelor erectile, analizând care pot fi simptomele unei erecții „slabe” sau incomplete și care pot fi cauzele disfuncției erectile.
Să începem cu definiția: ce este disfuncția erectilă? Putem defini disfuncția erectilă (denumită în mod obișnuit impotență masculină) ca fiind incapacitatea de a obține sau de a menține o erecție suficientă pentru a permite coitul.
Problemele de erecție pot apărea la diferite niveluri. Acestea pot fi
- lipsa erecției încă de la începutul actului sexual
- dificultate în menținerea erecției în timpul penetrării
- disfuncție erectilă în timpul actului sexual, adică după penetrare.
Cum se simte un bărbat „impotent”? Cum se manifestă disfuncția erectilă? De ce se pierde o erecție? Cum se pot rezolva problemele de sexualitate cauzate de lipsa erecției sau de o erecție neîntreținută?
Vom încerca să răspundem la aceste întrebări în acest articol. Dar, înainte de a începe prin a vorbi despre principalele simptome ale disfuncției erectile, dorim să facem o precizare importantă.
Masculinitatea toxică și impotența masculină
Unul dintre factorii care întrețin problemele de erecție sunt stima de sine scăzută și anxietatea de performanță, care pot apărea din cauza așteptărilor nerealiste privind activitatea sexuală masculină.
După cum am menționat, disfuncția erectilă în trecut (și în unele cazuri și astăzi) a fost numită „impotență masculină”, iar în investigarea cauzelor problemei s-a încercat trasarea unui profil psihologic al bărbatului „impotent”.
Dar în psihologia de astăzi, acest termen nu mai este folosit, iar în identificarea aspectelor psihologice ale impotenței, este important să se ia în considerare limbajul. Modul în care ne vorbim și ne definim are într-adevăr repercusiuni foarte importante asupra imaginii de sine și a relațiilor cu ceilalți.
A numi o persoană cu probleme de erecție „bărbat impotent” înseamnă a invoca în mod implicit un concept de masculinitate toxică, în care virilitatea sau „potența masculină” este condiționată de performanța sexuală a unei persoane.
De aceea, printre cauzele psihologice ale impotenței masculine se numără și cuvântul impotență.
Disfuncția erectilă: simptomele
Conform DSM-5 (Manualul de diagnostic și statistic al tulburărilor mentale), diagnosticul de disfuncție erectilă se pune atunci când individul raportează, în aproximativ 75-100% din raporturile sexuale, unul sau mai multe dintre următoarele simptome
- dificultate marcată în erecție în timpul activității sexuale
- scăderea marcată a rigidității erectile
- dificultate în ceea ce privește penetrarea
- probleme în menținerea erecției până la finalizarea activității sexuale.
De obicei, în timpul masturbării sau la trezire, capacitatea erectilă este adesea menținută: de fapt, poate exista o erecție doar la masturbare. Cu toate acestea, se poate întâmpla ca disfuncția erectilă să apară și la masturbare, deși acestea sunt cazuri mai rare.
Caracteristicile disfuncției erectile
În definirea mai precisă a ceea ce este disfuncția erectilă, ar fi mai corect să vorbim de disfuncție erectilă, deoarece aceste probleme pot avea diferite nuanțe și se pot manifesta în diferite momente ale vieții. Vom vorbi atunci de
disfuncție erectilă primară sau permanentă: ea se manifestă încă de la primele încercări de raporturi sexuale. În acest caz, problemele erectile pot sta la baza unor patologii mai complexe
disfuncție erectilă secundară sau dobândită: apare atunci când apare mai târziu. Tulburările erectile secundare sunt mult mai frecvente decât formele primare și nu este neobișnuit ca acest tip de disfuncție sexuală să fie legat de motive psihologice.
În disfuncția erectilă, există și forme în care tulburarea este situațională sau generalizată. Potrivit datelor raportate de Societatea Italiană de Andrologie și Medicină Sexuală (Siams), disfuncția erectilă este o problemă care poate afecta aproximativ 3 milioane de italieni.
La ce vârstă încep problemele de erecție? Potrivit datelor epidemiologice raportate de Siams, disfuncția erectilă juvenilă afectează doar 2% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, față de 48% dintre cele de peste 70 de ani.
Unul dintre motivele pentru care probabilitatea de a avea disfuncții erectile crește odată cu vârsta este creșterea factorilor de risc, cum ar fi problemele cardiovasculare și consumul de medicamente.
Tulburare situațională
Disfuncția erectilă situațională (numită și impotență situațională) se manifestă în cadrul relațiilor doar în anumite situații sau cu un anumit partener.
Erecția poate fi pierdută în timpul actului sexual atunci când, de exemplu, partenerul are inițiativa actului sexual sau, dimpotrivă, atunci când un comportament sexual al partenerului inhibă erecția.
Sau, din nou, se poate resimți lipsa erecției cu un amant sau în relații sexuale ocazionale și nu cu soția, sau invers.
Tulburare generalizată
Lipsa sau pierderea erecției în timpul actului sexual apare în cazul în care nu există o funcție normală și se numește tulburare generalizată. În cadrul tulburării se poate distinge o lipsă totală sau parțială a erecției: erecția există, dar este insuficientă pentru a permite penetrarea.
Dorința și orgasmul pot fi prezente, astfel încât bărbatul poate avea un orgasm chiar și cu un penis flasc sau semi-flaccid sau, dimpotrivă, poate exista o pierdere generală a libidoului și dificultăți de ejaculare.
Disfuncția erectilă: cauzele
Putem considera disfuncția erectilă ca fiind o problemă multidimensională, care poate rezulta dintr-un set diferit de factori. Cauzele disfuncției erectile pot fi, de fapt, următoarele
- organice sau neurologice
- relaționale și psihologice.
Cauzele fiziologice și neurologice ale disfuncției erectile pot fi legate de factori precum diabetul, insuficiența renală, disfuncția hormonală, scleroza multiplă și leziunile chirurgicale, cum ar fi cele cauzate de intervențiile chirurgicale pelviene.
În plus, printre cauzele disfuncției sexuale masculine, cum ar fi disfuncția erectilă, pot exista probleme precum obezitatea, abuzul de alcool sau de droguri, problemele cardiovasculare (care, dacă sunt prezente, sunt adesea cauza problemelor de erecție la 50 de ani și mai târziu) și sedentarismul excesiv.
Problemele cardiovasculare (care, dacă sunt prezente, sunt adesea cauza problemelor de erecție la 50 de ani și mai târziu) sunt, de asemenea, frecvente. În plus, cauzele disfuncțiilor sexuale masculine, cum ar fi disfuncția erectilă, includ probleme precum obezitatea, abuzul de alcool sau de droguri și sedentarismul excesiv.
În unele cazuri, riscul poate proveni și din administrarea anumitor medicamente care provoacă disfuncția erectilă prin inhibarea producției de androgeni, sau poate fi printre posibilele efecte ale medicamentelor asupra organismului.
Disfuncția erectilă: cauze psihologice
De ce un bărbat devine blocat sexual? Cauzele psihologice ale problemelor de neerecție sau de erecție în timpul actului sexual sunt distinse de psihiatrul și psihanalistul Helen Kaplan în imediate și legate de relații.
Ea susține că „terenul psihosexual pe care se încadrează tulburarea este important”, subliniind că cauzele psihologice trebuie luate în considerare în orice diagnostic de disfuncție erectilă.
Acest lucru este atestat și de un studiu privind corelația dintre disfuncția erectilă și depresie, care poate fi identificată atât ca o cauză, cât și ca o consecință a acestei tulburări:
„Pacienții care raportează disfuncție erectilă ar trebui să fie supuși unui screening de rutină pentru depresie, în timp ce pacienții care prezintă simptome de depresie ar trebui să fie evaluați de rutină pentru disfuncție erectilă.”
În disfuncția erectilă sunt identificați diverși factori care afectează reacțiile unui individ:
- teama de eșec: aceasta se poate baza, de exemplu, pe o traumă anterioară sau pe o lipsă de atenție față de propria plăcere
- dificultatea de a se angaja într-un comportament sexual satisfăcător și se poate baza, de exemplu, pe anxietatea legată de actul sexual sau pe vinovăția față de partener.
Printre cauzele psihologice ale disfuncției erectile, subliniem, de asemenea, corelația dintre stres și problemele de erecție, în special la 20, 30 sau 40 de ani. Disfuncția erectilă poate avea, de asemenea, printre cauzele sale, evenimente de viață precum o traumă psihologică sau un doliu complicat.
Disfuncția erectilă psihologică: ce se întâmplă cu cuplul?
Într-o relație sexuală, comunicarea este de o importanță capitală. Prin urmare, disfuncția erectilă poate fi un simptom al unei crize de cuplu. De exemplu, cauzele unei erecții slabe sau ale lipsei de erecție pot include:
- neîncrederea în partener
conflicte între cei doi parteneri și instrumentalizarea consecventă a sexului
așteptări dezamăgite, fie ele conștiente sau inconștiente.
O reacție descurajată și îngrijorată a pacientului și a partenerului poate provoca din punct de vedere emoțional o disfuncție completă. Cum să vă ocupați de un bărbat care se descrie ca fiind impotent? Cum să îl ajutați pe partenerul cu probleme de erecție?
Disfuncția erectilă: remedii
Tratamentul disfuncției erectile și al problemelor psihologice de erecție necesită un diagnostic amănunțit. Un bilanț multidisciplinar poate fi un ajutor valoros în investigarea aspectelor fiziologice și psihologice ale pacientului și în găsirea unei posibile soluții la problema erecției.
O echipă de experți va putea să ghideze pacientul cu privire la examinările care trebuie efectuate, să citească simptomele și cauzele disfuncției erectile și să prescrie medicamente specifice, dacă este necesar. Folosirea suplimentelor sau a medicamentelor psihiatrice pentru disfuncția erectilă, rețineți, trebuie să se facă întotdeauna sub strictă supraveghere medicală.
Remedii naturale pentru a combate disfuncția erectilă
După cum am văzut când am discutat despre cauzele lipsei sau ale unei erecții slabe, bunăstarea psihofizică joacă un rol esențial în problemele de erecție. Nu există un remediu pentru problemele de erecție care să fie valabil pentru toți pacienții.
De aceea, este important să se apeleze la profesioniști care sunt capabili să sprijine pacientul pe calea de tratament cea mai potrivită pentru problema sa. În funcție de cauza specifică a disfuncției erectile, pot fi sugerate căi de tratament individualizate. În cazul în care problema depinde de anxietatea de performanță, de exemplu, pot fi sugerate și remedii „naturale”, cum ar fi practicarea exercițiilor de mindfulness pentru anxietate.
Potrivit unei analize, exercițiile fizice, în special exercițiile aerobice, reprezintă, de asemenea, un factor de îmbunătățire a disfuncției erectile.
Importanța unei terapii personalizate
La cine să apelezi pentru probleme de erecție? Pe lângă un androlog, cel mai potrivit profesionist pentru problemele psihologice de erecție poate fi un sexolog.
Primul pas va fi, așadar, să ne concentrăm asupra aspectelor psihologice ale disfuncției erectile și să lucrăm asupra conștientizării: ce înseamnă pierderea erecției în timpul actului sexual și care pot fi cauzele psihologice.
După cum am văzut, cauzele problemelor de erecție pot fi stresul, anxietatea și depresia, deși (dar nu întotdeauna) depășirea acestora corespunde adesea rezolvării problemelor erectile.
Tehnicile de sexoterapie pe care le poate folosi un profesionist în sexologie pot acționa și asupra cauzelor și simptomelor disfuncției erectile, îndrumând pacientul să învețe
- cum să recunoască cauzele mentale ale problemelor psihologice de erecție
- cum să stimuleze și să crească durata erecției
- cum să abordeze tulburarea împreună cu partenerul.
Modalitățile de intervenție psihoterapeutică trebuie să țină cont de diferitele cauze ale tulburării erectile, cu flexibilitatea necesară pentru a acționa atât asupra cauzelor imediate, cât și asupra cauzelor profunde, individuale și de cuplu.
Încurajarea și stimularea dialogului în cuplu poate fi, de exemplu, utilă pentru a învăța cum să abordeze posibila rușine și alte consecințe psihologice ale disfuncției erectile.